Jaha, mina damer och herrar...

Resultatet av mitt brödbak är numera noga utvärderat. 
 
Det visade sig att jag är ett oupptäckt kulinariskt geni! Mina smaklökar exploderade av lycka när jag smakade brödet, ingen konstig äggsmak, ingen kokosodör. Bara massor med nyttiga ingredienser i en fantastisk symbios! Eller det kanske inte kallas symbios när deltagarna är fler än två? Hur som helst var det fantastico, bravo, excelente, magnifico, espléndido, honom ska vi ha! Men för att inte vara allt för självgod över min prestation ska jag nu dela med mig av receptet så ni kan leka mästerkock (mig) i köket också:
 

5 ägg

2 msk kokosolja

0,5 dl grädde

1 burk kvarg

1,5 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

2 msk fiberhusk

1,5 msk pofiber

2 tsk bakpulver

0,5 dl hackade valnötter

3 msk linfrön

1 dl hackade torkade aprikoser

 

Vispa äggen och blanda i de övriga blöta ingredienserna. Blanda de torra för sig och rör sedan i det blöta. Låt stå och pysa lite i några minuter. Häll över allt i en brödform (klädd i bakplåtspapper) och skjutsa in formen i den  175-gradigt varma ugnen i cirkus en halvtimme. Dela i ungefär 20 skivor. Låt svalna lite innan du brer på massvis med smör som smälter och njuuuuuuut. 

Jag räknade till och med ut näringsvärdet på hela spektaklet också, det ser ungefär ut såhär:

 

Näringsämne                                         Mängd                               Mängd/Skiva

 Energi                                                     1929 kcal                          96,45 kcal

 Protein                                                      96,25 g                              4,8 g

 Fett                                                           146,1 g                              7,3 g

 Kolhydrater                                                 45 g                                  2,25 g

 Fibrer                                                         65,75 g                               3,3 g


Hemma i de småländska skogarna.

Nu har jag hemma i Moheda i två dagar och redan kommit in i mina nya slöa rutiner. 
 
På Lillsved är det svårt att låta bli att träna, då gymmet är precis utanför dörren och folk håller ständigt i nya gruppträningspass som man vill testa på. För att inte tala om den träningen vi får i undervisningen. I Moheda är det annorlunda: över en mil till närmaste gym i kombination med snöslaskiga gator som inte bjuder in till löprundor har lett till att jag har spenderat helgen alltför stillasittande (läs: helt stillasittande). Självklart har detta resulterat till att jag nu skakar av överskottenergi och känner mig raaaastlös som få. Jag sitter och dagdrömmer om svettiga träningskläder och den underbara känslan av att pressa ut den allra sista kraften i en muskel. 
 
Men gör man inte sig av med några kcal kan man i alla fall trycka i sig några (hehehe). Så just nu har jag ett expriment i ugnen: Ett glutenfritt bröd! Eftersom jag lekte Moberg och bara slängde i lite ingredienser på måfå, så kan det gå åt skogen eller bli en ny sensation. Resultatet återstå att se!
 

Vackraste stället på jorden?

Igår efter skolan så tog jag en liten promenad. Trots att jag har bott här i ett halvår nu så har jag fortfarande inte riktigt förstått hur vacker plats detta är. En vy utav solnedgång, blå himmel och fruset hav mötte mig när jag vandrade i min ensamhet. 
 
Jag behövde bara traska i en minut för att komma till stillhet. En plats där jag är den enda existerande varelsen.  Ingen annan, bara jag. En fantastisk plats helt enkelt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Bästa stunden på veckan.

Helgmorgonarna är för mig en av de allra bästa stunderna på veckan. Den ser i stort sett alltid lika dan ut för mig:
 
Jag brukar vakna runt niotiden och bara ligga och dra mig i en halvtimme, minst. När jag känner mig redo för att ta mig an världen så brukar jag stiga upp och göra i ordning frukost. Den förtärs i vardagsrummet framför nyhetsmorgon under några timmar. Ofta sitter jag alldeles själv, men ibland händer det att någon av mina fina sambos gör mig sällskap. 
 
Denna ritual är inte märkvärdig på något sätt och vis. Ofta är det inte ens någonting intressant de pratar om på nyhetsmorgon. Utan det som gör detta ögonblick så gyllende är känslan jag har i kroppen under dessa lördags- och söndagstimmar. Jag känner mig totalt stressfri.  Det enda som existerar är jag och min frukost. Och Kristin Kaspersen i rutan. Det är lyx för mig.
 
 
 
Dagens frukost bestod av knäcke med ägg & kaviar och ost. Grönt te med vanilj och turkisk yoghurt med vaniljpulver och granatäpple.
Granatäpple tycker jag är intressant. Finns det någon som tycker det är gott? Kärnorna är jätteäckliga och det lilla fruktkött som finns runt kärnorna känner man knappt smaken av. En väldigt tråkig frukt att äta. Är det ens en frukt?
 
Varför köpte jag denna hemska råvara? Jo för att det ser fräscht ut i yoghurten. 
Jag vet, jag är en patetisk människa ibland.
 

Näringslära är kul!

Idag har konstnären (eller dagisbarnet om man så vill) inom mig fått komma fram. På vår näringsläralektion var det pysseldags! Vi skulle förklara B12 och krom på ett A3-papper. Jag och min näringslärakompanjon Micha hittade ett bra sammarbetssätt. Han letade upp fakta och sammanfattade allt på datorn medan jag ritade och skrev fint. Jag klagade inte. 
 
 
Vårt slutliga resultat. Observera att vi tyckte det var viktigt att i
visa att brist på Krom och B12 kan leda till försämrad spermakvalité. 
 
 
Om man käkar en gris och en ko så kommer man få i sig krom. 
 
 
Nu kan ni äntligen andas ut. Alla de sömnlösa nätterna där ni legat vakna och funderat över hur en B12-vitaminmolekyl egentligen ser ut är nu över. Kika bara på vårt papper och ni har svaret! 

RSS 2.0